Medellín, stad van de eeuwige lente


Medellín is de tweede stad van Colombia en steeds geliefder bij toeristen. De hoofdstad van het departement Antioquia wordt ook wel Ciudad de la Eterna Primavera genoemdstad van de eeuwige lente, refererend aan het aangename klimaat gedurende het hele jaar. Door goed beleid en economische vooruitgang heeft het de donkere tijden van Pablo Escobar reeds ver achter zich gelaten. Mede gevoed door de bekende Netflix-serie Narcos wordt de stad bij buitenlanders echter weer vaak gelinkt aan zijn gewelddadige verleden. Jammer en onterecht. De stad heeft een metamorfose ondergaan en is een bezoek waard.


Ik ben in de gelegenheid geweest een tijdje in deze miljoenenstad te vertoeven. Ik verbleef hierbij zowel in een trendy wijk als El Poblado, als in wijken die als iets minder veilig worden beschouwd. Ik heb me in deze post gericht op enkele bezienswaardigheden en activiteiten die in een kort tijdsbestek zijn te doen. Advies over verblijf en restaurants zou ik kunnen geven, maar dit is zo uitgebreid en budgetgerelateerd, dat ik dit daar een apart artikel aan zou moeten wijden. Wat ik er over kan opmerken is dat de stad zeer toegankelijk is voor zowel mensen met een gevulde beurs als de budget-reiziger/backpacker. Door het goede metrosysteem zijn veel hotspots goed te bereiken, al is een taxi naar Europese maatstaven ook zeer betaalbaar.

De volgende lijst is opgesteld in willekeurige volgorde en is geheel persoonlijk.

1. Plaza Botero

img_8793
Plaza Botero, Medellín

Plaza Botero is een plein genoemd naar de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Botero is wereldwijd waarschijnlijk de bekendste Paisa, zoals ze de locals hier noemen. De kenmerkende beelden van zijn hand zijn verspreid over dit plein te vinden. Aangrenzend ligt Museo de Antioquia, waar naast een Botero-collectie ook werken van anderen zijn te bewonderen. Een aanrader voor de kunstliefhebber.

In de nabijheid van dit plein zijn meerdere bezienswaardigheden per voet te bereiken, zoals Catedral Metropolitana de Medellín en Parque Bolívar. Plaza Botero is een drukke locatie met rondom vele restaurants en bars, waarin onder andere de lokale schotel Bandeja Paisa wordt geserveerd.


Vele locals die ik heb gesproken wijzen me op de onveilige situatie rondom Plaza Botero. Ik heb hier overdag weinig van gemerkt. Je zult echter veel worden aangesproken door straatartiesten en verkopers. Dit kan erg vervelend zijn, maar is niet anders dan vele andere toeristische trekpleisters.

2. Arví Park + Metrocable

Metrocable richting Parque Arví. Uitzicht over Medellín.
Metrocable richting Parque Arví. Uitzicht over Medellín.

Parque Arví ligt vlak buiten Medellin. Dit park is op meerdere manieren te bereiken. Voor toeristen raad ik de Metrocable aan. Dit is een attractie op zich, waarbij je in een cabine aan een kabel richting Parque Arví wordt vervoerd en een schitterend uitzicht over Medellín hebt. Hiervoor zul je wel apart een kaartje moeten kopen.

Hieronder een korte door mij gemaakte video.


Parque Arví is een zeer groot natuurreservaat waarin je makkelijk kan verdwalen. Het herbergt vele soorten planten en dieren, en is van vanwege archeologische vondsten van grote historische waarde. Door de grootte van het park en de lange wandelroutes zou je hier een dag voor moeten uittrekken. Je voelt je hier ver weg van de drukke stad. Voor de natuurliefhebber een must.

3. Parque Explora

Parque Explora
Parque Explora

Ik kan Parque Explora eigenlijk het best omschrijven als een ‘experience’. In dit gigantische complex zijn aquaria met in Colombia aanwezige vissensoorten, reptielen en veel aandacht voor wetenschap en natuur in het algemeen. Trek hier minstens een ochtend of middag voor uit.

4. Jardín Botánico de Medellín

Jardín Botánico de Medellín
Jardín Botánico de Medellín

Aan de overkant van Parque Explora ligt de botanische tuin van Medellín, Jardín Botánico de Medellín. Hierdoor zijn deze twee ideaal te combineren. Toegang tot dit park is gratis. Zeker in het weekend komen hier veel mensen onthaasten. Het park heeft faciliteiten zoals toiletten, een restaurant, een openluchttheater en een bibliotheek. 

5. Pueblito Paisa

Pueblito Paisa
Pueblito Paisa

Pueblito Paisa bevindt zich op een heuvel (Cerro Nutibara) in Medellín en is een replica van een typisch oud-Colombiaans dorpje. Alles is hier dus nagebouwd, maar dat doet niks af aan de schoonheid. Het biedt naast de bouwwerken ook een mooi uitzicht over de stad. Voor wie al wat meer van Colombia heeft gezien zullen de constructies en vormen bekend voorkomen. Alles ademt hier de sfeer van Colombia. Zeer toeristisch, maar het bezoeken waard.

Aanrader:  Heb je tijd en ruimte trek dan een volledige dag uit voor Guatapé, op zo’n twee uur van Medellín. In één van m’n volgende posts zal ik hier aandacht aan besteden. 

Ook de moeite waard: El CastilloParque de los Pies Descalzos, El Volador, Parque Bolívar

Eten + drinken, nachtleven: Rondom Parque Lleras (El Poblado) speelt zich het nachtleven af en in de straten hieromheen vind je vele restaurants en bars. Zeker in het weekend is het hier erg druk.

Weer: Medellín kent een tropisch klimaat, waarbij de temperatuur elke dag zo tussen de 25 en 30 graden Celcius komt. Overdag kan de zon erg fel zijn. Ik raad een ieder dan ook aan zich goed in te smeren. De avonden zijn vaak aangenaam. Medellín kent een regenseizoen, waarbij het weer snel kan omslaan. Desondanks blijven de temperaturen stabiel gedurende het hele jaar.

Veiligheid: Zoals in elke grote stad ter wereld is het een kwestie van goed uitkijken. Neem nooit te veel waardevolle spullen mee, loop niet openlijk met juwelen en sieraden en blijf uit de gevaarlijke wijken. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, maar heb mensen gesproken die wel degelijk zijn overvallen. Gelukkig zijn dit incidenten, maar waar je ook gaat ter wereld: wees alert, maar geniet! 🙂

Ik weet dat ik deze fantastische stad veel te kort doe met deze lijst. Medellín heeft zoveel meer te bieden, om nog maar te zwijgen over de relaxte sfeer. Wellicht vul ik ik deze lijst later aan. Voor advies, opmerkingen of tips kun je altijd contact met me opnemen of laat een reactie achter.

Pergamino Café, Via Primavera. Een populaire koffiebar in Medellín.
Pergamino Café, Via Primavera. Een populaire koffiebar in Medellín.
El Poblado
El Poblado
Medellín
Medellín
Plaza Botero
Plaza Botero
Metro Medellín
Metro Medellín
Het altijd groene straatbeeld
Het altijd groene straatbeeld
MDE
Medellín
Kaartje kopen..
Metrostation El Poblado
Centro Comercial Santafé
Centro Comercial Santafé
Metrostation Prado
Metrostation Prado
Straatbeeld
Straatbeeld