Guatapé en La Piedra del Peñol

Guatapé is een kleurrijk dorpje op zo’n twee uur rijden ten oosten van Medellín en herbergt nauwelijks 5000 inwoners. De topattractie is het uitkijkpunt van La Piedra del Peñol, ‘De rots van Peñol’. Deze opvallende verschijning is niet te missen en biedt een schitterend uitzicht over de meren en natuurrijke omgeving.

De muurschilderingen en kleuren maken Guatapé een favoriete bestemming voor veel Paisas en toeristen. Alles hier is dan ook gericht op het toerisme. Een bezoek aan dit historische dorp is een absolute aanrader.

Korte beschrijving van mijn dagtrip:

Hoe kom je er? Er worden diverse dagtrips aangeboden. In de lobby’s van de hotels en hostels in Medellín vind je vele folders met aanbiedingen voor georganiseerde reizen. Ik ben echter op eigen houtje naar Guatapé gegaan.

Ga je net als ik vanuit Medellín naar Guatapé met de bus, ga dan eerste naar busstation Terminal del Norte (let op: met de metro stap je uit bij de halte Caribe, deze halte grenst aan Terminal del Norte).

Ik heb een kaartje gekocht bij busmaatschappij Sotrasanvicente. Dat is verkooppunt nummer 14, Guatapé staat met grote letters op het raam. Een enkele reis kost zo rond de 13.000 pesos, ongeveer €4 (retour heb ik gekocht in Guatapé). Tip: koop wat eten en drinken van tevoren, al zal je voldoende gelegenheid hebben onderweg wat te kopen van de vele straatverkopers die de bus binnenkomen.”Arepas de Chócolo!” 😉

La Piedra del Peñol. 200 meter hoog, 740 treden.
La Piedra del Peñol. 200 meter hoog, 740 treden.

Na een reis van ongeveer twee uren komt de bus aan bij La Piedra del Peñol, genoemd naar het dorpje Peñol. Je kan dit eigenlijk niet missen, aangezien La Piedra boven alles uitsteekt en er meestal meerdere toeristen dezelfde bus nemen. Dus als je veel toeristen ziet uitstappen, let dan even op of vraag het. Vanaf de busstop is het nog een klein stukje lopen naar de voet van La Piedra. Ook hier zijn weer mensen die een graantje mee willen pikken van het toerisme. Taxi’s, tuktuks en zelf een ritje op een paard voor een paar honderd meter. Ik raad aan het kleine stukje te lopen.

Het beste uitzicht ter wereld. Oordeel zelf.
Het beste uitzicht ter wereld. Oordeel zelf.

Aangekomen bij de voet van La Piedra vind je restaurants en souvenirwinkeltjes. Mocht je niks te drinken hebben, koop hier dan wat. Er staat je een grote inspanning te wachten en de zon kan erg fel zijn. Uitdroging ligt hier altijd op te loer. Na het kopen van het kaartje (2016: 15.000 COP/ong. €4,50) begint de klim van 740 treden. Ik was in redelijke conditie, maar heb onderweg af en toe even moeten uitblazen. Eenmaal boven aangekomen zal duidelijk worden waarom het de inspanning waard is. Vanaf 200 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht. Ik kan wel stellen dat dit dé toeristische attractie is bij een bezoek aan Medellín en omgeving. Er moeten hier wel duizenden vergelijkbare foto’s zijn gemaakt. En terecht. Het uitzicht is adembenemend.

Uitzicht La Piedra
Uitzicht La Piedra
El Peñón de Guatapé
El Peñón de Guatapé

Eindelijk aangekomen, maar een mooi uitzicht. Bekijk mijn video.

Heb je genoeg van het uitzicht? Wanneer je naar beneden gaat, doe dan rustig aan. Ik deed dat niet en voelde me behoorlijk beroerd, evenals mijn reisgezelschap. We trilden licht en voelden ons niet lekker. Hier werd reeds voor gewaarschuwd. Het te snel afdalen kan bij sommigen leiden tot een wat licht gevoel. Doe dus rustig aan. Dit geldt ook voor het omhooggaan. Eenmaal beneden aangekomen staan er  alweer taxi’s en tuktuks op je te wachten. Spreek van tevoren een prijs af en ga naar Guatapé. Meestal is het eindstation een bevriend restaurant. Op zich geen probleem. Je kan uitstappen waar je wilt en de afstanden zijn klein. Ik heb me laten afzetten in het centrum bij Parque Principal de Guatapé. Hier vind je wederom vele restaurants, waarvan de meesten Colombiaanse schotel serveren (probeer Bandeja Paisa!).

Ja, er zijn ook ‘gewone’ taxi’s, maar ik vond de tuktuk voor een keer wel leuk. Bekijk mijn video hieronder.

 

Loop door het dorpje, de straatjes en aanschouw de vele kleuren. Let op de vaak gedetailleerde muurschilderingen. Het lijkt soms wat onwerkelijk en staat garant voor vele mooie foto’s. Als je na een paar uurtjes alles wel hebt gezien is er altijd nog meer te doen. Ik was al vrij vroeg in Guatapé en heb een boottrip genomen. Deze worden aan de waterkant aangeboden door verkopers waarmee uiteraard weer valt te onderhandelen over de prijs. Ik vond het de moeite waard. Onderweg wees de gids ons op de vele luxueuze villa’s die Guatapé omringen, zoals een buitenverblijf van stervoetballer James Rodriguez en de ruïne van wat ooit een villa van Pablo Escobar was. Bij die laatste zijn we een half uurtje van boord gegaan.

De bussen terug naar Medellín gaan met regelmaat tot ongeveer 6 uur ’s avonds. Mocht je het niet kunnen vinden, vraag dan even of kijk hier (Google Maps). Bij het loket kun je eventueel nog een kaartje kopen.

Video opgenomen tijdens boottocht.

Guatapé
Guatapé
Guatapé
La iglesia del Municipio de Guatapé
Voormalig landgoed van Pablo Escobar
Voormalig landgoed van Pablo Escobar

Guatapé

img_9199

La Piedra, opvallende verschijning.
La Piedra, opvallende verschijning.
Het laatste stukje richting de top van La Piedra
Het laatste stukje richting de top van La Piedra